Αξιζει να δεις

Γράμματα

Πήρε το όνομα του από τις επιγραφές που βρήκαν οι αρχαιολόγοι στα βράχια του όρμου. Εκεί αγκυροβολούσαν ναυτικοί λόγω σφοδρής κακοκαιρίας και στα βράχια σκάλιζαν τις προσευχές τους. Σκάλιζαν τις ευχαριστίες τους στου θεούς επειδή τους έσωσαν στο ταξίδι τους ή τις παρακλήσεις τους για να έχουν στη συνέχεια ένα ασφαλές ταξίδι.

Χαλανδριανή

Το 1898 ο Χρήστος Τσούντας κάνει τις πρώτες ανασκαφές και ανακαλύπτει την προϊστορική ακρόπολη στην Χαλανδριανή. Βρίσκει αρχικά το νεκροταφείο, που θεωρείται το πλέον εκτεταμένο πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο, με περισσότερους από 600 τάφους. Κι έπειτα το προτείχισμα και τμήμα του τείχους του οικισμού.

Καστρί

Πλησίον της Χαλανδριανής, ο οικισμός Καστρίου χρονολογείται στα τέλη της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (2800-2300 π.Χ). Εικάζεται ότι είναι το σημείο όπου πρωτοκατοικήθηκε η Σύρος. Βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα που υποδεικνύουν έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο οικισμό, χτισμένο περικεντρικά. Φαίνεται πως είχαν αναπτύξει τη τέχνη της κεραμικής, της λιθοτεχνίας και της μεταλλοτεχνίας.

Σπηλιά του Φερεκύδη

Περπατώντας το χωμάτινο δρομάκι θα φτάσετε στο σπήλαιο που έχει θέα τη θάλασσα. Εκεί διέμενε κατά τη χειμερινή περίοδο ο θεογονιστής ποιητής και φιλόσοφος Φερεκύδης, τον 6ο αιώνα π.Χ.

Θέατρο Απόλλων

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Πιέτρο Σαμπό εμπνευσμένος από 4 ιταλικά θέατρα, ένα εκ των οποίων η Σκάλα του Μιλάνου, δημιουργεί το 1864 εντός της Ερμούπολης το θέατρο Απόλλων. Λίγο μετά το 1953 κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση, έγιναν προσπάθειες αποκατάστασής του αλλά μόνο το΄90 βρίσκει ξανά την αίγλη του. Με χρηματοδότηση της Ε.Ε, του υπουργείου πολιτισμού, την αρχιτεκτονική επίβλεψη του Πέτρου Γκιώνη και την καλλιτεχνική του Δημήτρη Φόρτσα έχουμε τα εγκαίνια του θεάτρου 17 Ιουλίου 2000.

Μαυσωλείο

Αρχικά το 1824 βρισκόταν πίσω από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη σημερινή του τοποθεσία μεταφέρθηκε το 1834 όπου και ανεγέρθηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Δυτικά του ναού λειτουργούσε Ιερατική Σχολή η οποία μετετράπη σε οστεοφυλάκιο. Συναντάμε περίτεχνα μαυσωλεία και επιγραφές, από αυτά ξεχωρίζουν επιφανών ανθρώπων όπως Μαυροκορδάτου, Μπενάκη κ.α.

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις σας και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies και της Πολιτικής Απορρήτου μας.